• 1. kép
  • 2. kép
  • 3. kép

Csavargók és tévelygők, avagy hogy tud egy kutya elveszni?

Készült: 2014 március 26 szerda 23:03 Írta: Niki

Csavargók és tévelygők, avagy hogy tud egy kutya elveszni?
A veszettség után a kutyák második legsúlyosabb betegsége az elveszettség - írja tréfásan Képtelen természetrajz című könyvében Nagy Lajos. E megállapítás ugyan nyilván csak a szójáték kedvéért született, mégis nagy igazságot hordoz.
Mi több: míg a rettegett vírust Pasteurnek hála sikerült ártalmatlanná tenni, addig az elcsavargott vagy eltévedt kutyák nagy része soha többé nem kerül elő, hiába mozgat meg minden követ az elkeseredett gazdi...

A rádió, a televízió naponta harsogja, a szaklapok hirdetési rovata is közzé teszi, a parkbeli fák törzsére tűzdelve, villanypóznákra ragasztva cédulák ezrei adják hírül, hogy nap mint nap újabb és újabb kutyáknak vész nyoma a városok forgatagában. Gazdáik kétségbeesve keresik őket, plakátokat sokszorosítanak kedvencük fényképével, a megtalálónak jutalmat ígérnek, ám sokszor hiába: az elveszett állatok egy része nem kerül elő. Ismerünk ugyan filmekbe illő, "happy end-es" történeteket, amikor az idegenben eltévedt kutya csodálatos tájékozódóképességről téve tanúbizonyságot, önállóan talált vissza kilométerekre fekvő otthonába, s az is megesett már, hogy különféle átmeneti gazdák beiktatásával több évnyi kalandozás után került haza az elveszett "bárányka", az ellenkező oldalon azonban ott sorakoznak a kisírt szemű gazdasszonyok és kisgyerekek, akik soha többé nem látták viszont kedvencüket.

Ismerve négylábú barátaink legendás szimatát és mesébe illő ösztöneit, sokakban felmerülhet a kérdés: hogyan tud egyáltalán elveszni egy kutya? Hiszen nincs más dolga, mint előszedni ama bizonyos híres orrot, és máris előtte van a térkép, amely a mi számunkra láthatatlan ugyan, őt azonban csalhatatlanul vissza kell, hogy vezesse kiindulási pontjára! Ám az esetek többségében a dolog korántsem ilyen egyszerű. Kutyáink ugyan valóban úgy születnek, hogy ott van a "zsebükben" az iránytű - csakhogy mit ér a műszer, ha a használatát nem sajátítják el?

Az elfelejtett iránytű

A lelkiismeretes gazda sohasem engedi felügyelet nélkül az utcára kedvencét, így aztán semmi meglepő nincs abban, hogy a kutya nem szokik hozzá az önálló járkáláshoz. A kölyök általában egy pillanatra sem tágít gazdája sarkából, aki a biztonságot testesíti meg számára, így többnyire nem vész el, és se szüksége nincs, sem alkalma nem adódik arra, hogy tájékozódóképességét fejlessze. A gondok akkor kezdődnek, amikor a kutya ivarérett lesz, és munkálkodni kezd benne a fajfenntartás mindent elhomályosító ösztöne. A tüzelő szuka szaga ellenállhatatlan vonzerőként hat a kanra: se lát, se hall, csak megy az orra után. Mire felocsúdna vagy elveszítené a csábító nyomot, alkalmasint már nemcsak látó-, de hallótávolságából is kikerült a gazdájának.

Belépés

Információ

Gyógyítómancs Masszázs
+36 (30) 483 0621
Gödöllő
 

Egyéb